Moja pierwsza babeczka z owocami. Babki piekę
zazwyczaj na Wielkanoc ale ta wyjątkowo
przypadła mi do gustu.
Składniki na babkę 2L:
250g masła roślinnego
250g cukru
4 jajka
200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
ok. 200g malin 1 -2 łyżki rumu
Maliny umyć, lekko osuszyć
i obtoczyć w 1 łyżeczce mąki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku, aromat i rum.
Mąki zmieszać z proszkiem.
Dodawać po trochu do ucieranej masy.
Foremkę babkową wysmarować masłem i posypać bułką.
Wlać część ciasta do blaszki.
Do drugiej włożyć maliny i lekko wymieszać.
Przełożyć na pierwszą część.
Piec w 170 stopniach ok. 45-50 minut.
Po ostudzeniu można posypać pudrem.
wygląda i na pewno smakuje przepysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie z tymi malinowymi plamkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha z owocami :)
OdpowiedzUsuń