Przepyszne bardzo puszyste bułeczki.
Ulubione najmłodszego:)
Z przepisu Dorotus.
Składniki na 12-16 sztuk:
1 szklanka mleka (letnie)
110g miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 roztrzepane widelcem jajka
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej (ja część
zastąpiłam pełnoziarnistą)
24g świeżych drożdży
(lub3 łyżeczki suszonych)
1 jajko+1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu
Jeśli używamy drożdży suszonych
wystarczy je wymieszać z mąka.
Jeśli -tak jak ja-świeżych należy
przygotować wcześniej rozczyn.
Na rozczyn wlać do miski mleko,
dodać drożdże i łyżeczkę cukru.
Dodać tyle mąki żeby rozczyn miał
konsystencję kwaśnej
śmietany (ok. 1/2 szklanki).
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru, sól, jajka oraz masło.
Całość wyrobić używając miksera z hakami.
Przykryć i odstawić aż podwoi swoją objętość.
Następnie z ciasta ulepić 12-16 bułeczek.
Poukładać je na blaszce
pozostawiając 1 cm odstępy.
Przykryć i odstawić do ponownego
wyrośnięcia na ok.30- 45 minut (aż się zetkną).
Każdą bułkę posmarować jakiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Ilko a smarowałaś czymś blachę? I czy pieczemy z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńI czy długo trzeba wyrabiać mikserem?
OdpowiedzUsuńJa blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i piekłam z termoobiegiem. Jeśli chodzi o wyrabianie to niezbyt długo kilka minut.
OdpowiedzUsuńBułki wyszły bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńDziś znowu je piekłam tylko że z mąką pełnoziarnistą+pszenna bo ostatnio tylko z pszennej. Rewelacja! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń