Dzisiaj danie z kurczaka, które może niekoniecznie
prezentuje się pięknie ale za to obłędnie smakuje:)
Składniki na 3-4 osoby:
1 pierś z kurczaka (500g)
2 łyżki sosu sojowego
4-5 plasterków z ananasa (z puszki)
1/2 szklanki syropu z ananasa
1 duży pomidor lub 2 mniejsze
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
100ml bulionu drobiowego
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
Mięso pokroić w kostkę.
Zalać 1 łyżką sosu sojowego i odstawić
do lodówki na 1 godzinę.
Ananasa pokroić na kawałki.
Najpierw przygotować sos.
W rondelku z grubym dnem rozgrzać oliwę.
Dodać pomidory wcześniej obrane ze
skórki i pokrojone w cząstki, czosnek
przeciśnięty przez praskę i imbir.
Wlać bulion i syrop ananasowy.
Całość zagotować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Resztę sosu sojowego zmieszać z mąką
(dodać troszkę wody żeby się
dobrze mąka rozpuściła). Wlać do sosu i gotować kilka minut.
Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić mięso i usmażyć na złoty kolor,
dodać cząstki ananasa i na końcu
wlać przygotowany wcześniej sos.
pomidory i ananasy.. niebanalne.
OdpowiedzUsuńmi się podoba. Inny slodko/kwasny chinczyk. Wspanialy!!! Uwielbiam Twoj blog
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie mięs z owocami :)
OdpowiedzUsuńWitaj Ilko.
OdpowiedzUsuńOd dawna czytam Twojego bloga, który jest dla mnie inspiracją. Mam dla Ciebie niespodziankę. Zapraszam do mnie po wyróżnienie:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/07/wyroznienie.html
Pozdrawiam, Aleex.