Strony

25 lip 2011

Babka z malinami


Moja pierwsza babeczka z owocami. Babki piekę
 zazwyczaj na   Wielkanoc ale ta wyjątkowo
 przypadła mi do gustu. 

Składniki na babkę 2L:  
250g masła roślinnego
250g cukru
4 jajka
200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat cytrynowy
ok. 200g malin
1 -2 łyżki rumu

Maliny umyć, lekko osuszyć

i obtoczyć w 1 łyżeczce mąki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem
na puszystą masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku, aromat i rum.
Mąki zmieszać z proszkiem.

Dodawać po trochu do ucieranej masy.
Foremkę babkową wysmarować
masłem i posypać bułką.  
Wlać część ciasta do blaszki.
Do drugiej włożyć maliny i lekko
wymieszać.
Przełożyć na pierwszą część.

Piec w 170 stopniach ok. 45-50 minut.
Po ostudzeniu można posypać pudrem.


3 komentarze: