Strony

29 lis 2014

Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną


Są już na blogu dwie surówki z czerwonej
kapusty. Obie uwielbiam. Teraz doszła
do nich jeszcze jedna- z żurawiną:)
Też zostanie ulubioną:))

Składniki:
1 mała główka kapusty lub 1/2 większej
1 czerwona cebula
100g suszonej żurawiny

Składniki na sos:
4 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka cytryny
1 łyżka miodu
5 łyżek oleju roślinnego
sól, pieprz

Kapustę poszatkować. Gotować 
w osolonej wodzie około 10 minut.
Odcedzić. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę oraz sparzoną wcześniej żurawinę.
Składniki na sos wymieszać. Polać surówkę
i dokładnie wymieszać.

2 komentarze:

  1. Żurawina bardzo dobrze sprawdza się w surówkach - lubię ten dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  2. tez dzisiaj robiłam surówkę z kapusty czerwonej :) ta z żurawina zaciekawiła mnie bardzo!

    OdpowiedzUsuń