Strony

23 kwi 2011

Babka ajerkoniakowa


Już wszystkie przygotowania świąteczne za mną:))
Usiadłam żeby odpocząć,
podzielić
się z Wami ostatnim
przed
Świętami wpisem
i złożyć
wszystkim "bywalcom"
życzenia
Wesołych Świat i mokrego dyngusa.

Składniki na dużą
foremkę
babkową (2,5L):
5 jajek
200g cukru

1 szklanka ajerkoniaku* 1 szklanka oleju*
300g mąki pszennej

15g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Jajka utrzeć z cukrem
na puszystą masę.
Ajerkoniak zmieszać z olejem.

Dodawać małym strumykiem
do
ucieranej masy.

Mąkę przesiać z proszkiem.

Dodawać po łyżce do masy
ciągle ucierając.
Foremkę wysmarować masłem.

Wlać połowę ciasta.

Do pozostałej części przesiać kakao.
Dokładnie wymieszać
i nałożyć
na jasne ciasto.
Lekko przemieszać widelcem.

Piec w nagrzanym do 170 stopni

piekarniku ok. 45 minut.

*1 szklanka=250ml

8 komentarzy:

  1. Kiedyś co tydzien z mamą piekłysmy babkę... :) także mam dobre wspomnienia związane z tym czarno - zółtym ciastem :)

    A ajerkoniak uwielbiam, zwłasza taki domowej roboty, więc myślę że baaaardzo my mi smakowało ;-)

    Dopisuje przepis do listy cist które "musze zrobic jak dorobię się porządnego piekarnika" :)

    Wesołych Świąt ilko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Radosnych Świąt Wielkanocnych i mokrego dyngusa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj musi być pyszna!!! Radosnych i rodzinnych Świat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och ach, kocham ajerkoniak w słodkościach. Kiedyś robiłam orzechowe ule z nadzieniem ajerkoniakowym. Pycha! Babka na święta dla dorosłych ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na pyszną!Dziękujemy za dodanie zdjęcia i pozdrawiamy świątecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka upieczona na week majowy:) Dodałam adwokat bo akurat taki miałam i cóż pozostało tylko pyszne wspomnienie:)

    OdpowiedzUsuń