Już wszystkie przygotowania świąteczne za mną:))
Usiadłam żeby odpocząć, podzielić
się z Wami ostatnim przed
Świętami wpisem i złożyć
wszystkim "bywalcom" życzenia
Wesołych Świat i mokrego dyngusa.
Składniki na dużą
foremkę babkową (2,5L):
5 jajek
200g cukru
1 szklanka ajerkoniaku* 1 szklanka oleju*
300g mąki pszennej
15g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ajerkoniak zmieszać z olejem.
Dodawać małym strumykiem do
ucieranej masy.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Dodawać po łyżce do masy
ciągle ucierając.
Foremkę wysmarować masłem.
Wlać połowę ciasta.
Do pozostałej części przesiać kakao.
Dokładnie wymieszać
i nałożyć na jasne ciasto.
Lekko przemieszać widelcem.
Piec w nagrzanym do 170 stopni
piekarniku ok. 45 minut.
*1 szklanka=250ml
Usiadłam żeby odpocząć, podzielić
się z Wami ostatnim przed
Świętami wpisem i złożyć
wszystkim "bywalcom" życzenia
Wesołych Świat i mokrego dyngusa.
Składniki na dużą
foremkę babkową (2,5L):
5 jajek
200g cukru
1 szklanka ajerkoniaku* 1 szklanka oleju*
300g mąki pszennej
15g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ajerkoniak zmieszać z olejem.
Dodawać małym strumykiem do
ucieranej masy.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Dodawać po łyżce do masy
ciągle ucierając.
Foremkę wysmarować masłem.
Wlać połowę ciasta.
Do pozostałej części przesiać kakao.
Dokładnie wymieszać
i nałożyć na jasne ciasto.
Lekko przemieszać widelcem.
Piec w nagrzanym do 170 stopni
piekarniku ok. 45 minut.
*1 szklanka=250ml
pięknych Świąt!
OdpowiedzUsuńKiedyś co tydzien z mamą piekłysmy babkę... :) także mam dobre wspomnienia związane z tym czarno - zółtym ciastem :)
OdpowiedzUsuńA ajerkoniak uwielbiam, zwłasza taki domowej roboty, więc myślę że baaaardzo my mi smakowało ;-)
Dopisuje przepis do listy cist które "musze zrobic jak dorobię się porządnego piekarnika" :)
Wesołych Świąt ilko!
Radosnych Świąt Wielkanocnych i mokrego dyngusa:)
OdpowiedzUsuńOj musi być pyszna!!! Radosnych i rodzinnych Świat :)
OdpowiedzUsuńOna musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńOch ach, kocham ajerkoniak w słodkościach. Kiedyś robiłam orzechowe ule z nadzieniem ajerkoniakowym. Pycha! Babka na święta dla dorosłych ;)
OdpowiedzUsuńwygląda na pyszną!Dziękujemy za dodanie zdjęcia i pozdrawiamy świątecznie! :)
OdpowiedzUsuńBabka upieczona na week majowy:) Dodałam adwokat bo akurat taki miałam i cóż pozostało tylko pyszne wspomnienie:)
OdpowiedzUsuń