![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAZmgRSY2wirAbICPmb7tZsjwoCtOf-tH8S7Yxa2Gzx_vFecjxfld6Bjs94pyEPu6U-XnpgJEiiRgeWJjBTLCRiHlJHtEWgzZCPkFNMI5lAX-uvTyC7xS_kJoCaSAFu-M-q73jNrOCFf6w/s640/a+sernik3.jpg)
Dzisiaj ostatni
poświąteczny przepis.
Autorstwa mojej mamy.
Na zdjęciu także jej dzieło.
Sernik jest uwielbiany przez
całą naszą rodzinę i nie pamiętam
Świąt, żeby nie pojawił się na stole.
A teraz wybaczcie, że nie będę
przez jakiś czas wstawić nowych "słodkich" przepisów ale po
Świętach muszę iść na dietę:)))
Składniki na ciasto blaszka 24x30cm:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masę serową:
750g sera mielonego
100g masła
150g cukru
3 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
lub waniliowego (bez cukru)
aromat cytrynowy
Na ciasto kruche wszystkie
składniki szybko zagnieść.
Urwać z ciasta 1/3 (na kruszonkę),
owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Resztę ciasta schować do
lodówki na ok. 30 minut.
Na masę serową utrzeć miękkie masło
z cukrem, dodawać po trochu ser,
żółtka, budyń i aromat.
Na końcu ubite na sztywno białka.
Na spód blaszki wyłożyć ciasto.
Nałożyć masę serową i całość
posypać kruszonką.
Piec w nagranym do 170 stopni
piekarniku ok. 1h.
Wybaczam, Ilko i choć bardzo lubię oglądać u ciebie słodkości, to tym razem wyjątkowo chętnie z tego zrezygnuję - z podobnych powodów.:)
OdpowiedzUsuńA sernik wygląda niezwykle apetycznie.:)