Ponieważ sezon grillowy -mam nadzieję -niedługo się
rozpocznie proponuję takie
tradycyjne szaszłyki z
kurczaka z dodatkiem
pieczarek i warzyw.
W razie czego zawsze
można je upiec w piekarniku:))
Składniki na ok. 6-8sztuk:
2 piersi z kurczaka
2 różnokolorowe papryki
ok. 20 dag pieczarek
2 -3 cebule
jeśli ktoś lubi można
dać boczek (ok. 15dag)
zioła prowansalskie
Składniki na marynatę
do kurczaka:
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki mielonego chilli
sok z 1/2 cytryny
szczypta mielonego imbiru
Mięso pokroić w dużą kostkę.
Składniki marynaty wymieszać w misce.
Włożyć pokrojone mięso, przykryć i wstawić
do lodówki na kilka godzin a najlepiej
by było na całą noc.
Na patyczki nadziewać pokrojoną paprykę, mięso, cebulę i pieczarki.
Kolejność dowolna:)
Całość posypać solą i ziołami
np prowansalskimi.
Piec na grillu lub w piekarniku.
rozpocznie proponuję takie
tradycyjne szaszłyki z
kurczaka z dodatkiem
pieczarek i warzyw.
W razie czego zawsze
można je upiec w piekarniku:))
Składniki na ok. 6-8sztuk:
2 piersi z kurczaka
2 różnokolorowe papryki
ok. 20 dag pieczarek
2 -3 cebule
jeśli ktoś lubi można
dać boczek (ok. 15dag)
zioła prowansalskie
Składniki na marynatę
do kurczaka:
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki mielonego chilli
sok z 1/2 cytryny
szczypta mielonego imbiru
Mięso pokroić w dużą kostkę.
Składniki marynaty wymieszać w misce.
Włożyć pokrojone mięso, przykryć i wstawić
do lodówki na kilka godzin a najlepiej
by było na całą noc.
Na patyczki nadziewać pokrojoną paprykę, mięso, cebulę i pieczarki.
Kolejność dowolna:)
Całość posypać solą i ziołami
np prowansalskimi.
Piec na grillu lub w piekarniku.
Bardzo dobre - robiłam w piekarniku :) Polecam !
OdpowiedzUsuńznalazłam przepis na takie szaszłyki z mięsem marynowanym w maśle orzechowym. Ciekawe co z tego wyjdzie... pozdrawiam, zostaję na dłużej
OdpowiedzUsuńszaszłyki są pyszne, napewno zostaną w moim menu grillowym:)
OdpowiedzUsuńMam w planach zrobienie tych szaszłyków. Będę je piekła w piekarniku, wystarczy je wrzucić do naczynia żaroodpornego i tyle?:) Nie potrzebny jest żaden sosik?
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej należy je piec? Bo nie wiem, czy mięso i warzywa będą miękkie mniej więcej w tym samym czasie, czy trzeba mięso najpierw trochę podpiec same.
Mięso specjalnie jet marynowane w oleju, żeby już nie musiało się polewać je sosem podczas pieczenia. Całość zapiekamy razem ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Ja piekłam bezpośrednio na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ale można też w naczyniu żaroodpornym.
UsuńNie wiedziałam,że takie są właściwości marynowania, chyba jeszcze mało wiem o gotowaniu:) Dziękuję bardzo za pomoc!:)
UsuńMam jeszcze jedno pytanie - zastanawiam się z czym je podać i uznałam,że najlepiej z frytkami bądź kuleczkami ziemniaczanymi. Jestem wielbicielką sosów i chciałabym to wszystko czymś polać, ale czym? Sosem czosnkowym? Będzie pasował do szaszłyków?
UsuńFrytki pasują a jeśli chodzi o sos to czosnkowy jak najbardziej ok.
UsuńZrobiłam je i bardzo smakowały:) Sos czosnkowy również super, myślę, że zrobię powtórkę, ale tym razem z grilla:)
UsuńBardzo się cieszę, że wyszły:)
Usuń