Strony

12 kwi 2011

Szaszłyki z kurczaka

Ponieważ sezon grillowy -mam nadzieję -niedługo się
rozpocznie proponuję
takie
tradycyjne szaszłyki
z
kurczaka z dodatkiem

pieczarek i warzyw.
W razie czego zawsze

można je upiec w piekarniku:))
Składniki na ok. 6-8sztuk:
2 piersi z kurczaka
2 różnokolorowe papryki
ok. 20 dag pieczarek

2 -3 cebule

jeśli ktoś lubi można

dać boczek (ok. 15dag)
zioła prowansalskie

Składniki na marynatę

do kurczaka:
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki mielonego chilli

sok z 1/2 cytryny

szczypta mielonego imbiru

Mięso pokroić w dużą kostkę.
Składniki marynaty wymieszać w misce.
Włożyć pokrojone
mięso, przykryć i wstawić
do lodówki na kilka godzin a najlepiej
by było na całą noc.

Na patyczki nadziewać pokrojoną paprykę, mięso, cebulę i pieczarki.
Kolejność dowolna:)
Całość posypać solą i ziołami
np prowansalskimi.

Piec na grillu lub w piekarniku.


10 komentarzy:

  1. Bardzo dobre - robiłam w piekarniku :) Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  2. znalazłam przepis na takie szaszłyki z mięsem marynowanym w maśle orzechowym. Ciekawe co z tego wyjdzie... pozdrawiam, zostaję na dłużej

    OdpowiedzUsuń
  3. szaszłyki są pyszne, napewno zostaną w moim menu grillowym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam w planach zrobienie tych szaszłyków. Będę je piekła w piekarniku, wystarczy je wrzucić do naczynia żaroodpornego i tyle?:) Nie potrzebny jest żaden sosik?

    Ile mniej więcej należy je piec? Bo nie wiem, czy mięso i warzywa będą miękkie mniej więcej w tym samym czasie, czy trzeba mięso najpierw trochę podpiec same.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso specjalnie jet marynowane w oleju, żeby już nie musiało się polewać je sosem podczas pieczenia. Całość zapiekamy razem ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Ja piekłam bezpośrednio na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ale można też w naczyniu żaroodpornym.

      Usuń
    2. Nie wiedziałam,że takie są właściwości marynowania, chyba jeszcze mało wiem o gotowaniu:) Dziękuję bardzo za pomoc!:)

      Usuń
    3. Mam jeszcze jedno pytanie - zastanawiam się z czym je podać i uznałam,że najlepiej z frytkami bądź kuleczkami ziemniaczanymi. Jestem wielbicielką sosów i chciałabym to wszystko czymś polać, ale czym? Sosem czosnkowym? Będzie pasował do szaszłyków?

      Usuń
    4. Frytki pasują a jeśli chodzi o sos to czosnkowy jak najbardziej ok.

      Usuń
    5. Zrobiłam je i bardzo smakowały:) Sos czosnkowy również super, myślę, że zrobię powtórkę, ale tym razem z grilla:)

      Usuń
    6. Bardzo się cieszę, że wyszły:)

      Usuń