Słodkie dosłownie i w przenośni
czekoladowe jajka,
które możemy ulepić ze
swoimi maluchami:)
Tylko uwaga, żeby
nie wyjadły przed lepieniem
całej masy z miski:))))
Składniki na ok. 10 sztuk:
125g miękkiego masła roślinnego
100g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnego dżemu
(porzeczkowy lub powidła) 1-2 łyżki kakao
200g herbatników1-2 łyżki mleka ( gdyby masa
wyszła za sucha)
1-2 łyżki rumu lub spirytusu
kokos, kolorowe groszki, zmielone orzechy
lub migdały do dekoracji
polewa czekoladowaMasło utrzeć z cukrem na masę.
Dodać dżem, kakao, spirytus i
zmielone herbatniki.
Dokładnie wymieszać i formować jajeczka
(ja robiłam wielkości kurzego jajka).
Polać polewą i obtoczyć w wiórkach
kokosowych, groszkach lub orzechach.
Ja nie polewałam polewą :))
Odstawić do lodówki do stwardnienia masy.
czekoladowe jajka,
które możemy ulepić ze
swoimi maluchami:)
Tylko uwaga, żeby
nie wyjadły przed lepieniem
całej masy z miski:))))
Składniki na ok. 10 sztuk:
125g miękkiego masła roślinnego
100g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnego dżemu
(porzeczkowy lub powidła) 1-2 łyżki kakao
200g herbatników1-2 łyżki mleka ( gdyby masa
wyszła za sucha)
1-2 łyżki rumu lub spirytusu
kokos, kolorowe groszki, zmielone orzechy
lub migdały do dekoracji
polewa czekoladowaMasło utrzeć z cukrem na masę.
Dodać dżem, kakao, spirytus i
zmielone herbatniki.
Dokładnie wymieszać i formować jajeczka
(ja robiłam wielkości kurzego jajka).
Polać polewą i obtoczyć w wiórkach
kokosowych, groszkach lub orzechach.
Ja nie polewałam polewą :))
Odstawić do lodówki do stwardnienia masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz