Kolejna propozycja na
przekąskę do barszczyku
z ciasta francuskiego. Tym razem z farszem
szpinakowo-serowym.
Składniki
na 4-5 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
( u mnie świeże-275g)
Składniki
na farsz:
ok.150-200g mrożonego szpinaku
ok.100g twarogu półtłustego
2 ząbki czosnku
sól, pieprzJeśli mamy ciasto francuskie
trzeba je odmrozić.
Najpierw przygotować farsz.
Szpinak rozmrozić.
Włożyć na patelnię i smażyć do czasu
aż odparuje cała woda.
Dodać przeciśnięty czosnek
oraz sól i pieprz.
Skruszyć biały ser i
dodać do szpinaku.Chwilkę razem przesmażyć.
Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Ciasto przeciąć wzdłuż na dwie równe części.
Następnie na 8 -10 prostokątów.Cztery prostokąty naciąć
w 3-4 miejscach.
Na resztę wyłożyć farsz.
przekąskę do barszczyku
z ciasta francuskiego. Tym razem z farszem
szpinakowo-serowym.
Składniki
na 4-5 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
( u mnie świeże-275g)
Składniki
na farsz:
ok.150-200g mrożonego szpinaku
ok.100g twarogu półtłustego
2 ząbki czosnku
sól, pieprzJeśli mamy ciasto francuskie
trzeba je odmrozić.
Najpierw przygotować farsz.
Szpinak rozmrozić.
Włożyć na patelnię i smażyć do czasu
aż odparuje cała woda.
Dodać przeciśnięty czosnek
oraz sól i pieprz.
Skruszyć biały ser i
dodać do szpinaku.Chwilkę razem przesmażyć.
Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Ciasto przeciąć wzdłuż na dwie równe części.
Następnie na 8 -10 prostokątów.Cztery prostokąty naciąć
w 3-4 miejscach.
Na resztę wyłożyć farsz.
Podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak i ciasto francuskie - więc takie połaczenie to niebo w gębie :D.
OdpowiedzUsuńPolecam zamiast twarogu dodać ser gorgonzola (lub inny pleśniowy o wyraźnym smaku). Wówczas sera nie mieszamy ze szpinakiem i nie zasmażamy, ale układamy na szpinak.
Dzięki za radę:) Muszę spróbować z innym serem.
OdpowiedzUsuń