To było ulubione danie mojego
synka tak do 6-tego roku życia.
Potem obraził się na
mięso mielone:))
Bardzo delikatne pulpecik z mięsa
drobiowego w sosie koperkowym
lub można zrobić z pietruszką.
Można też dodać pieczarki.
Składniki
na ok. 4 osoby:
500 g mięsa drobiowego
1 cebula
1 czerstwa bułka 1 jajosól
mąka do obtoczenia pulpecików
Składniki
na sos:
50g masła
50g mąki
koperek lub natka
pietruszki ok. 2 łyżki
sól, pieprz
Mięso zmielić razem z cebulą i
namoczoną i odciśniętą bułką.
Dodać jajko i sól.
Całość wymieszać na jednolitą masę.
Z mięsa formować małe pulpeciki, obtaczać w
mące i wrzucać do 1L osolonej gotującej się wody.
Przykręcić gaz i gotować
pulpeciki do miękkości.
Następnie je wyjąć.
Przygotować sos.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę.
Dodać do wywaru i zagotować.
Dodać posiekane zielone
i doprawić do smaku.
Zalać pulpety sosem.
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPulpeciki i sos koperkowy.:) Chciałabym być Twoim pięcioletnim synem..;)
A poza tym, zobaczysz, jeszcze mu przejdzie ten dąs i za mamine pulpeciki dużo będzie zdolny poświęcić.:)
Mam nadzieję:))
OdpowiedzUsuńFajne proste danie, które zawsze będzie smakować.
OdpowiedzUsuńIdealnie połączenie moich ulubionych potraw :)
OdpowiedzUsuńidealne;) do tego lekkie i takie wiosenne
OdpowiedzUsuńmnia,mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuńPulpeciki pyszne. Mój młodszy zajadał ze smakiem:) Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuń