Strony

14 kwi 2011

Babka kawowa z orzechami


Po żurku proponuję coś na deser.
Dzisiaj specjalnie dla "kawoszów" babka o smaku kawy z
kawałkami orzechów.

I do kawy i do herbaty:))) Składniki na foremkę
babkową ok. 21cm:
70g miękkiego masła roślinnego
200g cukru
1 łyżeczka sody

150ml mleka

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
100ml płynnego miodu
ok. 100-150g posiekanych
orzechów włoskich

polewa czekoladowa-
-u mnie gorzka.

Masło utrzeć z cukrem na masę.
Do miski wlać ciepłe mleko,
wsypać sodę i kawę.

Dokładnie wymieszać
.
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę,
cynamon i proszek
do pieczenia.
Do ucieranej masy dodawać po jednym jajku
i na zmianę
mikstury z obu misek.
Na końcu dodać miód i orzechy.

Wlać do foremki babkowej
i piec w
nagrzanym piekarniku
w
180 stopniach ok. 30-40 minut.

Po ostudzeniu polać polewą i
dowolnie udekorować.

5 komentarzy:

  1. Babeczka wyglada pysznie:) połączenie kawy i orzechów na pewno wspaniale smakuje...
    pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo:) już czuję ten smak..i zapach.
    Pamiętasz taki odcinek jak..w Zmiennikach bodaj..nie pamiętam dokładnie Kowaleski idzie do swojej kochanki..ale wpada do dziury..i zamiast jego pojawia się jego żona (Tkacz)..i kroi taki pyszny tort..ja wiem, że to inne ciasto..zdaję sobię sprawe...ale to ciasto działa na mnie jak tak babka...ślina..i aromat kawy wokół..jak dopiero co mielona...mniami..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, że pamiętam. Uwielbiam filmy Barei:))

    OdpowiedzUsuń
  4. a kiedy dodać jajka ?

    OdpowiedzUsuń