Strony

4 kwi 2011

Cytrynowy kurczak


Dzisiaj kolejne
danie z drobiu.
Tym razem padło na
udka z nutą
cytryny:))
Bardzo przyjemne
wiosenne
danie.
Ja na spód dodałam
jeszcze
ziemniaki
ale nie polecam,
bo
wyszły kwaśne:))

Składniki:

3-4 udka z kurczaka
1 duża cebula
1 cytryna
troszkę masła
przyprawa do drobiu
lub ulubione zioła Udka umyć, obrać ze skóry
(nie jest to konieczne ale ja wolę:)).
Następnie je przyprawić.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  Na każde udko nałożyć po
ok. łyżeczce masła i lekko rozsmarować.
Wokół mięsa poukładać pokrojoną na cząstki
lub plastry cebulę
oraz
pokrojoną na 8 części cytrynę.

Całość posypać przyprawą lub ziołami.

Podlać odrobiną wody lub
bulionem
(ok. 1/4 szklanki).
Przykryć naczynie i piec
ok. 1h
w temperaturze 180 stopni.Po tym czasie odkryć naczynie
i zapiekać jeszcze ok.20 minut.

3 komentarze:

  1. apetyczny obiadek;) robiłam kiedyś cytrynowe skrzydełka z miodem i tymiankiem, też były całkiem interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Panno Malwinno apetyczny to zdecydowanie za mało powiedziane :) zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytryna i drób - to brzmi szalenie dobrze!

    OdpowiedzUsuń