Dzisiaj u mnie zaczęło się pieczenie.
Upiekłam między innymi tego
prostego mazurka.
Muszę przyznać, że nie jestemfanką mazurków.
U mnie w domu ich się nie piekło.
Ten odbiega od takiego standardowego
i pewnie dlatego tak mi smakuje:)))
Składniki na ciasto
foremka 24x30cm:
300g mąki pszennej
200g masła roślinnego
100g cukru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę:
3/4 puszki mleka skondensowanego
słodzonego (1 puszka=533g)
ok. 1,5 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich
Ze składników zagnieść szybko kruche
ciasto i schłodzić ok. 1h w lodówce.
Następnie rozwałkować i wyłożyć dno blaszki
zawijając ok. 3cm brzegi. Na ciasto wyłożyć orzechy i zalać
mlekiem (prosto z puszki).
Ciasto włożyć do nagrzanego do 210 stopni
piekarnika i piec ok. 20 minut
aż się zarumieni wierzch.
Następnie przykryć je folią
aluminiową i zmniejszyć
temperaturę do 180 stopni.
Piec jeszcze 20 minut.
orzechy włoskie i karmel - pycha!:)
OdpowiedzUsuńpięknych Świąt!
OdpowiedzUsuńPrawdziwy mazurek robi sie z gotowanych żółtek.ty podałas przepis na ciasto półkruche.
OdpowiedzUsuń