Strony

22 kwi 2011

Mazurek orzechowo-karmelowy



Dzisiaj u mnie zaczęło się pieczenie.

Upiekłam między innymi
tego
prostego mazurka.

Muszę przyznać, że nie jestemfanką mazurków.
U mnie w domu ich się nie piekło.
Ten odbiega od takiego standardowego
i pewnie dlatego
tak mi smakuje:)))

Składniki na ciasto
foremka 24x30cm:
300g mąki pszennej

200g masła roślinnego
100g cukru
1 żółtko

2 łyżki kwaśnej śmietany


Składniki na masę:
3/4 puszki mleka skondensowanego

słodzonego (1 puszka=533g)

ok. 1,5 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich

Ze składników zagnieść szybko kruche 
ciasto i schłodzić ok. 1h w lodówce.
Następnie rozwałkować i
wyłożyć dno blaszki
zawijając
ok. 3cm brzegi. Na ciasto wyłożyć orzechy i zalać
mlekiem (prosto z puszki).

Ciasto włożyć do nagrzanego
do 210 stopni
piekarnika
i piec ok. 20 minut
aż się
zarumieni wierzch.
Następnie przykryć je folią
aluminiową
i zmniejszyć
temperaturę do 180 stopni.

Piec jeszcze 20 minut.


3 komentarze:

  1. orzechy włoskie i karmel - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwy mazurek robi sie z gotowanych żółtek.ty podałas przepis na ciasto półkruche.

    OdpowiedzUsuń