Dzisiaj dla odmiany sernik
na zimno z jagodami.
Składniki na spód
tortownica 24-26cm:
150g mąki
75g masła 30g cukru 1 żółtko
1 łyżka mleka
szczypta soli
Składniki na masę:
1 kg serka homogenizowanego
waniliowego (ja użyłam z wiaderka)
150-200 g jagód
2 galaretki (cytrynowe lub wiśniowe)
Składniki na wierzch:
galaretka wiśniowa
ok. 200g jagód
Ze składników na spód
szybko zagnieść ciasto.
Owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 20-30minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć
dno tortownicy. Nakłuć widelcem.
Piec w 180 stopniach przez
ok. 20 minut (na złoty kolor).
Jagody umyć, oczyścić z liści.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Serek zmiksować z jagodami.
Dodać tężejące galaretki.
Wylać na wystudzony spód.
Na wierzchu ułożyć jagody.
Zalać tężejącą galaretką.
Już mi smakuje a że za 3 dni jest okazja do zrobienia tego przysmaku to jest duża szansa że wykorzystam przepis
OdpowiedzUsuńA ja mam ochote teraz na jagody...sernik jest pycha
OdpowiedzUsuńale boski serniczek !:)
OdpowiedzUsuńczy to dobrze, że mam ochotę wgryźć się w monitor? ;>
OdpowiedzUsuńDla mnie dobrze ale dla Ciebie nie wiem chyba że masz zdrowe zęby:)))
OdpowiedzUsuńSernik pyszny, właśnie była degustacja:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Aż nabrałam ochoty na mały kawałeczek. No może troszkę większy :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asia
www.lavanna.blox.pl