Strony

25 cze 2011

Jagodowy sernik


Dzisiaj dla odmiany sernik

na zimno z jagodami.

Składniki na spód
tortownica 24-26cm:
150g mąki
75g masła 30g cukru 1 żółtko
1 łyżka mleka
szczypta soli


Składniki na masę:

1 kg serka homogenizowanego
waniliowego (ja użyłam z wiaderka)

150-200 g jagód
2 galaretki (cytrynowe lub wiśniowe)
Składniki  na wierzch:
galaretka wiśniowa
ok. 200g jagód

 
Ze składników na spód
szybko zagnieść ciasto.

Owinąć w folię i włożyć do lodówki
na ok. 20-30minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć
dno tortownicy.
Nakłuć widelcem.
Piec w 180 stopniach przez
ok. 20 minut (na złoty kolor)
.
Jagody umyć, oczyścić z liści.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.

Serek zmiksować z jagodami.
Dodać tężejące galaretki.

Wylać na wystudzony spód.

Na wierzchu ułożyć jagody.

Zalać tężejącą galaretką.


7 komentarzy:

  1. Już mi smakuje a że za 3 dni jest okazja do zrobienia tego przysmaku to jest duża szansa że wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam ochote teraz na jagody...sernik jest pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to dobrze, że mam ochotę wgryźć się w monitor? ;>

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie dobrze ale dla Ciebie nie wiem chyba że masz zdrowe zęby:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik pyszny, właśnie była degustacja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie! Aż nabrałam ochoty na mały kawałeczek. No może troszkę większy :-)
    Pozdrawiam
    Asia
    www.lavanna.blox.pl

    OdpowiedzUsuń