Strony

7 maj 2012

Drożdżowe kwiatki


Wiosenne drożdżowe kwiatuszki
z lukrem, które możemy podarować
bliskiej osobie zamiast kwiatka:)
Sposób zwijania podpatrzyłam
kiedyś na jakimś blogu ale 
niestety nie pamiętam gdzie:))

Składniki na ok. 10-15 szt: 
1/2 kg mąki
80g masła
20 g świeżych drożdży
 2 jajka w temp. pokojowej
250 ml ciepłego mleka
  3-4 czubate łyżki cukru
szczypta soli

1 żółtko+1 łyżka mleka

Z mleka, drożdży, łyżeczki
cukru i
100g mąki zrobić zaczyn.
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru,
roztrzepane widelcem jajka,
sól, rozpuszczone i ostudzone masło
oraz
aromat cytrynowy.
Ciasto dobrze wyrobić i odstawić
  do ponownego wyrośnięcia 
aż podwoi swoją objętość.  
Ciasto krótko zagnieść i rozwałkować.
Wycinać prostokąty, zrolować 
i każdy ponacinać w kilku miejscach.


Następnie połączyć tworząc kwiatuszek.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec ok. 15 minut w 190 stopniach.
Gdy ostygną polukrować.

5 komentarzy:

  1. Piękno tkwi w prostocie :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1dag to 10 g. Czy to znaczy ze do tego przepisu idzie 200 g drozdzy? Troche duzo jak na pol kilo maki

    OdpowiedzUsuń