Wiosenne drożdżowe kwiatuszki
z lukrem, które możemy podarować
bliskiej osobie zamiast kwiatka:)
Sposób zwijania podpatrzyłam
kiedyś na jakimś blogu ale
niestety nie pamiętam gdzie:))
Składniki na ok. 10-15 szt:
1/2 kg mąki
80g masła
20 g świeżych drożdży
2 jajka w temp. pokojowej
250 ml ciepłego mleka
3-4 czubate łyżki cukru
szczypta soli
1 żółtko+1 łyżka mleka
Z mleka, drożdży, łyżeczki
cukru i 100g mąki zrobić zaczyn.
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru, roztrzepane widelcem jajka,
sól, rozpuszczone i ostudzone masło
oraz aromat cytrynowy.
Ciasto dobrze wyrobić i odstawić
80g masła
20 g świeżych drożdży
2 jajka w temp. pokojowej
250 ml ciepłego mleka
3-4 czubate łyżki cukru
szczypta soli
1 żółtko+1 łyżka mleka
Z mleka, drożdży, łyżeczki
cukru i 100g mąki zrobić zaczyn.
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru, roztrzepane widelcem jajka,
sól, rozpuszczone i ostudzone masło
oraz aromat cytrynowy.
Ciasto dobrze wyrobić i odstawić
do ponownego wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość.
Ciasto krótko zagnieść i rozwałkować.
Ciasto krótko zagnieść i rozwałkować.
Wycinać prostokąty, zrolować
i każdy ponacinać w kilku miejscach.
Następnie połączyć tworząc kwiatuszek.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec ok. 15 minut w 190 stopniach.
Gdy ostygną polukrować.
Bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńPiękno tkwi w prostocie :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCudne! :-)
OdpowiedzUsuń1dag to 10 g. Czy to znaczy ze do tego przepisu idzie 200 g drozdzy? Troche duzo jak na pol kilo maki
OdpowiedzUsuńMój błąd już poprawiam:)
Usuń