Ten schab to popisowe
danie mojej mamy i dlatego
postanowiliśmy zaserwować
ją na komunijny obiad.
Myślę, że gościom smakowało
a na zdjęciu ostatnie kawałki, które
zjedliśmy na obiad w dniu następnym:)
Składniki:
ok. 1,5 kg schabu
ok. 1kg jabłek
2-3 cebule
sól, pieprz
ok. 1kg jabłek
2-3 cebule
sól, pieprz
Schab umyć a następnie natrzeć solą i pieprzem.
Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny
Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni na rumiano.
Podsmażony schab przełożyć
Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni na rumiano.
Podsmażony schab przełożyć
pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny
Jabłka pokroić na ćwiartki i wrzucić do schabu (po tej 1 godzinie)
i zapiekać wszystko do miękkości schabu (czyli. ok.30 minut ).
Jabłka pokroić na ćwiartki i wrzucić do schabu (po tej 1 godzinie)
i zapiekać wszystko do miękkości schabu (czyli. ok.30 minut ).
uwielbiam takie połączenie, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Nigdy jeszcze nie jadłam schabu w takim połączeniu. Na pewno wypróbuje.
OdpowiedzUsuńŚwietny, prosty, lecz niebanalny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam <33
Chciałabym zrobić ten schab na niedzielę, z czym go Pani podaje? Z ziemniakami? A do tego surówka jakaś? Nie mam pomysłu...
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj podaję z ziemniakami.
Usuń