Strony

23 maj 2012

Schab pieczony z jabłkami


Ten schab to popisowe
danie mojej mamy i dlatego
postanowiliśmy zaserwować
ją na komunijny obiad.
Myślę, że gościom smakowało
a na zdjęciu ostatnie kawałki, które
zjedliśmy na obiad w dniu następnym:)

Składniki:
ok. 1,5 kg schabu
ok. 1kg jabłek
2-3 cebule
sól, pieprz

Schab umyć a następnie natrzeć solą i pieprzem.
Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny
Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni na rumiano.
Podsmażony schab przełożyć
 do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
Wrzucić pokrojoną w krążki cebulę i zapiekać
 pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny
Jabłka pokroić na ćwiartki i wrzucić do schabu (po tej 1 godzinie)
i zapiekać wszystko  do miękkości schabu (czyli. ok.30 minut ).  


5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie połączenie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Nigdy jeszcze nie jadłam schabu w takim połączeniu. Na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny, prosty, lecz niebanalny przepis :)
    Pozdrawiam <33

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym zrobić ten schab na niedzielę, z czym go Pani podaje? Z ziemniakami? A do tego surówka jakaś? Nie mam pomysłu...

    OdpowiedzUsuń