Strony

2 maj 2012

Sernik na zimno na biszkoptach


Na ciepłe dni polecam
ten chyba najłatwiejszy
sernik jaki miałam okazję robić
(a robiłam go już kilka razy:)
Z kolekcji przepisów Aleex.

Składniki na
 tortownicę 26cm:
1 kg sera mielonego 3x
paczka biszkoptów okragłych
1/2 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka czerwona-
- smak obojętny 

W garnuszku zagotować 1/2 L wody
razem z cukrem.
Zdjąć z gazu i dodać galaretki cytrynowe.
Dokładnie je rozpuścić i zostawić do ostudzenia.
Następnie zmiksować z serem.
Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty.
Zalać masą serową (uwaga gdy będzie zbyt
płynna biszkopty wypłyną).
Wstawić do lodówki aż masa stężeje.
Pozostałą galaretkę rozpuścić wg. wskazówek
na opakowaniu i zalać wierzch sernika.

5 komentarzy:

  1. Zjadłabym taki kawałeczek w ten upał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki na zimno to moje ulubione ciasta a ten do tego świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm, uwielbiam serniki na zimno. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie czyli proste lekkie i przyjemne:P:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik wyszedł super. Naprawde polecam. Dodalam troche jagód pod galaretkę... wszyscy sie zachwycali.

    OdpowiedzUsuń