Strony

15 cze 2011

Udka z kurczaka w panierce


Dla odmiany coś na wytrawnie.
Udka z kurczaka w
chrupiącej
panierce, które
możemy podawać
zarówno
na ciepło jak też na zimno.
U mnie na ciepło:))

Przepis z
WŻ.

Składniki:
4 udka z kurczaka
(ja użyłam
samych pałek)

100g masła+6 łyżek oliwy
do smażenia

Składniki na
panierkę:

5-6 łyżek mąki
2 płaskie łyżki papryki (ja dałam słodką)
sól, pieprz 2 jajka
100g bułki tartej

Każde udko podzielić na dwie części.
Przygotować trzy talerze.
Do pierwszego wsypać mąkę,
paprykę,
sól i pieprz.
Do drugiego wbić jajka, do

trzeciego bułkę tartą.
Na patelni roztopić masło z oliwą.
Kurczaka panierować najpierw
w mące potem jajku i bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor.

Następnie przełożyć do naczynia
żaroodpornego i
piec ok. 30-40
minut w 200 stopniach.


4 komentarze:

  1. ale mi narobiłaś ochoty tym mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi wyszło bardzo dobre ale tylko z jednej strony panierka jest chrupiąca

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie warto przewracac w czasie pieczenia, albo przełożyć na koniec na ruszt :-)

    OdpowiedzUsuń