Strony

21 lip 2012

Bananowe lody w czekoladzie


Co można zrobić z jednym bardzo
dojrzałym już bananem.
Można go oczywiście zjeść ale
można też przygotować bananowe
lody w czekoladzie na deser 
w letni gorący dzień:)
Przepis podpatrzony tutaj

Składniki na 4 sztuki:
1 bardzo dojrzały banan
ok. 150g czekolady (ja użyłam mlecznej)
1 łyżeczka oleju
kolorowa posypka
4 patyczki (moje od szaszłyków ale
można użyć dowolnych tylko
nie za grubych)

Banana obrać i przekroić na połowę.
Następnie każdą połowę wzdłuż.
W każdy kawałek wbić patyczek.
Położyć na papierze śniadaniowym
i wstawić do lodówki aż banan stwardnieje).
Czekoladę rozpuścić dodać do niej
olej, wyjąć banany
i każdy maczać w czekoladzie.


Szybko posypać posypka (czekolada
bardzo szybko twardnieje).
Znów wstawić do lodówki.
Gotowy po ok.1-2 godzinach.


3 komentarze:

  1. Wiesz, że od 11 listopada próbuję zrobić takie "lody". Córa je tak nazwała podczas święta ul. SW. Marcina. Jako, że córki nie mogą jeść rogali kupiliśmy im banany w czekoladzie (po wcześniejszej konsultacji z kucharzem) i były na prawdę smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest idealne wykorzystanie banana :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapitalny pomysł na lody z bananów:)

    OdpowiedzUsuń