Strony

12 lip 2012

Kaszka manna z sosem porzeczkowym


Szybki i prosty deser, który
powstał z myślą o najmłodszych:)
Moje dziecko jest fanem kaszki
i tym razem postanowiłam zrobić
jemu (i sobie przy okazji) deser
z sosem z porzeczek.
Możemy go serwować
 na zimno jak też i ciepło.

Składniki dla 3 osób:
2,5 szklanki mleka
5 łyżek kaszki manny błyskawicznej
cukier wg. gustu

Składniki na sos:
ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek
ew. cukier

Przygotować kaszkę (ja lubię takie
proporcje ale można oczywiście
zrobić waszą ulubioną gęstość:)
Na sos zmiksować blenderem
wcześniej oczyszczone porzeczki.
Następnie przetrzeć je przez sitko
i ewentualnie dosłodzić.
Do pucharków lub szklaneczek 
nałożyć kaszkę i wlać sos.
Można też najpierw kaszkę ostudzić,
włożyć do lodówki i dopiero 
przed serwowaniem polać sosem.

4 komentarze:

  1. Jak ja dawno nie jadłam kaszy mannej!
    To już płyną lata:) Dzięki za miłe wspomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm....pamiętam jak byłam mała i mam mi robiła kaszkę mannę ale najczęściej z jagodami:)Ale mi smaka narobiłaś:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pycha! Moja babcia często mi taką robiła w dzieciństwie, aż zatęskniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prosty i niezwykle pyszny deserek!:) też taki lubimy:)

    OdpowiedzUsuń