Strony

11 lip 2012

Omlet ryżowy


Idealne danie na gorący dzień.
Bardzo szybki omlet ryżowy,
który możemy zaserwować
na ciepłą kolację lub nawet obiad:)
Obowiązkowo z pomidorkiem:))

Składniki na 1 duży
lub dwa mniejsze omlety:
3/4 szklanki surowego ryżu
15-20 dag żółtego sera
2 jaja
sól, pieprz
bazylia lub inne zioła
1 łyżka masła

Dodatki wg. gustu np.
czerwona papryka
szczypiorek
kukurydza lub groszek
natka pietruszki
lub inne
pomidor

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić (można 
też wykorzystać ryż pozostały z np. obiadu).
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jaja rozbić, wymieszać z ryżem, 
pokrojonymi dodatkami i żółtym serem.
Doprawić solą, pieprzem i bazylia.
Na patelni rozgrzać masło.
Wyłożyć masę ryżową.
Smażyć na małym ogniu.
do zupełnego ścięcia się masy.
Gdy omlet się usmaży ułożyć 
nim plasterki pomidora.
Posypać natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Sama ostatnio mam ochotę na omlet. Zjadam je każdego dnia:) Rozumiem Twój entuzjazm:)

    OdpowiedzUsuń