Idealne danie na gorący dzień.
Bardzo szybki omlet ryżowy,
który możemy zaserwować
na ciepłą kolację lub nawet obiad:)
Obowiązkowo z pomidorkiem:))
Składniki na 1 duży
lub dwa mniejsze omlety:
3/4 szklanki surowego ryżu
15-20 dag żółtego sera
2 jaja
sól, pieprz
bazylia lub inne zioła
1 łyżka masła
15-20 dag żółtego sera
2 jaja
sól, pieprz
bazylia lub inne zioła
1 łyżka masła
Dodatki wg. gustu np.
czerwona papryka
szczypiorek
kukurydza lub groszek
natka pietruszki
szczypiorek
kukurydza lub groszek
natka pietruszki
lub inne
pomidor
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić (można
też wykorzystać ryż pozostały z np. obiadu).
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jaja rozbić, wymieszać z ryżem,
Jaja rozbić, wymieszać z ryżem,
pokrojonymi dodatkami i żółtym serem.
Doprawić solą, pieprzem i bazylia.
Na patelni rozgrzać masło.
Wyłożyć masę ryżową.
Smażyć na małym ogniu.
Doprawić solą, pieprzem i bazylia.
Na patelni rozgrzać masło.
Wyłożyć masę ryżową.
Smażyć na małym ogniu.
do zupełnego ścięcia się masy.
Gdy omlet się usmaży ułożyć
Gdy omlet się usmaży ułożyć
nim plasterki pomidora.
Posypać natką pietruszki.
Posypać natką pietruszki.
Sama ostatnio mam ochotę na omlet. Zjadam je każdego dnia:) Rozumiem Twój entuzjazm:)
OdpowiedzUsuń