Dostałam od mamy trochę jabłek
z ogrodu (papierówek) i zostało
mi kilka (resztę już przetworzyłam:)
więc gdy przypadkiem znalazłam
ten przepis to postanowiłam go
wypróbować i niestety na jednym
razie się pewnie nie skończy
bo omlet wyszedł przepyszny:))
Składniki na 1 duży omlet:
2 duże jabłka
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki masła
3 jajka
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
Na patelni rozpuścić masło.
Włożyć obrane i pokrojone jabłka
(ja kroiłam na małe plasterki).
Smażyć ok. 5 minut i dodać brązowy cukier.
W misce ubić jajka, mleko, cukier, sól i mąkę.
Zalać jabłka na patelni.
Piec ok. 10 minut aż omlet będzie puszysty
i wtedy przewrócić na drugą
stronę i smażyć ok. 5 minut.
Przed podaniem można go jeszcze posypać
pudrem z cynamonem.
Oj pychotka...
OdpowiedzUsuńIlka wyłącz proszę weryfikację obrazową w ustawieniach komentarzy...
Usuńok. już zrobione:)
UsuńSmaczny omlet:) Chociaż ja bym jabłek wcześniej nie podsmażała:)
OdpowiedzUsuńOmlet pycha! Zrobiłam z połowy składników a i tak był za duży :) Przed chwilą go zjadłam i lewo się ruszam. Na pewno będę robić go częściej.
OdpowiedzUsuńAnita