Strony

17 lip 2012

Biscotti z żurawiną i pistacjami


Biscotti zwane też cantucci to włoskie
herbatniki, które są pieczone dwa razy
(zresztą nazwa biscotti oznacza
właśnie wypiekanie dwa razy:)
Przypominają troszkę sucharki 
ale nie są aż tak twarde.
Doskonale smakują z kubkiem
aromatycznej herbaty.
Przepis z tej strony.

Składniki na 
ok. 36 sztuk:
1/4 szklanki oliwy
3/4 szklanki białego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
(ja dodałam cukier waniliowy)
2 jajka
1 3/4 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczennia
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka pistacji

W misce ubić oliwę z cukrem.
Dodać wanilię i jajka.
W drugiej misce zmieszać mąkę, sól i proszek.
Dodawać po trochu do mikstury jajecznej.
Na końcu dodać żurawinę i pistacje
i wymieszać już ręcznie (dosłownie:)
Podzielić ciasto na dwie części i mokrymi
rękami uformować dwie podłużne bułki
które od razu położyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia (ciasto się klei więc
jeśli położycie najpierw np. na stolnicy
to możecie mieć potem problem z przełożeniem:)
Włożyć do piekarnika wcześniej nagrzanego
do 150 stopni i piec ok. 35 minut na
jasno złoty kolor.


Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut
aż troszkę przestygnie.
Następnie każdą "bułę" pokroić na ukośne kromki.
Ułożyć znów na blaszce i zmniejszyć temperaturę
w piekarniku do 135 stopni.
Piec jeszcze 8-10 minut.
Ostudzić i można przechowywać dość
długo w blaszanej puszce lub słoiku.


10 komentarzy:

  1. hmmm a czy można zamiast proszku dodać drożdże? wiem, że wyjdzie coś innego ale Syncia brzuszek nie toleruje proszku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety do tych ciastek dodaje się proszek do pieczenia ew. sodę o zastosowaniu drożdży w tym wypadku nie słyszałam.

      Usuń
  2. Fajnie naszpikowane orzechami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię biscotti! A to połączenie żurawiny i pistacji... Super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciasteczka! muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogę się poczęstować? Wygladają tak apetycznie, że nie mogę przejść obok nich obojętnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A najlepsze jest w nich to, że są bardzo proste w wykonaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Baardzo mi się podobają :-)

    OdpowiedzUsuń