Ostatnio jakoś nie mam ochoty
na obiady mięsne więc
robię coś z warzyw lub zjadamy rybę.
Tym razem postawiłam na
bardzo smaczne kotlety z kalafiora.
Z przepisu inki21. Polecam.
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
natka pietruszki lub koperek
Oddzielić różyczki kalafiora od głąba.
Ugotować w osolonej wodzie na półmiękko.
Następnie ugnieść widelcem (ja gniotłam
tłuczkiem do ziemniaków:)
Odstawić na ok. 5 minut do przestygnięcia.
Dodać jajko, natkę i bułkę tartą.
Każdy panierować jeszcze w bułce tartej.
Uformowane kotleciki odstawić na ok.1/2h.
Następnie smażyć na oleju na złoty kolor.
*z tej porcji wychodzi ok. 10-15 sztuk
w zależności jakiej wielkości
kotleciki zrobimy.
Świetny pomysł...coś takiego już gdzieś jadłam i własnie poczułam teraz ten smak...a smakowało wyśmienicie. W niedziele na moim stole
OdpowiedzUsuńA z czym podawać jak polecasz?
UsuńMożna podawać z ziemniakami, ryżem lub tylko jakąś surówka.
Usuńwooowwwww! jadłam ryżowe, jajeczne, ziemniaczane, ale kalafiorowych kotletów jeszcze nie;) bardzo ciekawy pomysł, wygadają smakowicie
OdpowiedzUsuńMoje dzieci mają w przedszkolu takie kotlety. Zawsze chętnie je zajadają:)
OdpowiedzUsuńSama ich jeszcze nie robiłam. Chyba czas to zmienić:)
ooooo a u mnie kalafior w lodówce :) może jutro sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kotleciki, na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
O tak! już wiem co dzisiaj zrobię na obiad...:)
OdpowiedzUsuń