Strony

13 lip 2012

Kotlety z kalafiora


Ostatnio jakoś nie mam ochoty
na obiady mięsne więc
robię coś z warzyw lub zjadamy rybę.
Tym razem postawiłam na 
bardzo smaczne kotlety z kalafiora.
Z przepisu inki21. Polecam.

Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
natka pietruszki lub koperek

Oddzielić różyczki kalafiora od głąba.
Ugotować w osolonej wodzie na półmiękko.
Następnie ugnieść widelcem (ja gniotłam
tłuczkiem do ziemniaków:)
Odstawić na ok. 5 minut do przestygnięcia.
Dodać jajko, natkę  i  bułkę tartą.
Każdy panierować jeszcze w bułce tartej.
Uformowane kotleciki odstawić na ok.1/2h.
Następnie  smażyć na oleju na złoty kolor.


*z tej porcji wychodzi ok. 10-15 sztuk
w zależności jakiej wielkości 
kotleciki zrobimy.

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł...coś takiego już gdzieś jadłam i własnie poczułam teraz ten smak...a smakowało wyśmienicie. W niedziele na moim stole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z czym podawać jak polecasz?

      Usuń
    2. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub tylko jakąś surówka.

      Usuń
  2. wooowwwww! jadłam ryżowe, jajeczne, ziemniaczane, ale kalafiorowych kotletów jeszcze nie;) bardzo ciekawy pomysł, wygadają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dzieci mają w przedszkolu takie kotlety. Zawsze chętnie je zajadają:)
    Sama ich jeszcze nie robiłam. Chyba czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooo a u mnie kalafior w lodówce :) może jutro sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie kotleciki, na pewno spróbuję!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! już wiem co dzisiaj zrobię na obiad...:)

    OdpowiedzUsuń