Kawa frappe to grecka kawa,
którą przyrządza się na zimno.
Wystarczy tylko chwilka
i już możemy się nią delektować
w gorący letni dzień:)
Składniki
na 1 kawę:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
(najlepiej specjalnej do frappe)
2 łyżeczki cukru (można bez)
zimne mleko i woda (ja daję w stosunku 1:1)
kostki lodu
bita śmietana do ozdoby (niekoniecznie)
Do szejkera lub słoika wsypać kawę i cukier.
Zalać odrobiną zimnej wody
(ma tylko przykryć wsypane składniki).
Energicznie potrząsać przez kilka sekund
aż powstanie obfita piana.
Do szklanki włożyć kostki lodu (ilość wg. gustu)
Wlać ubitą kawę i zalać mlekiem i wodą.
Można udekorować kleksem bitej śmietany:)
tutaj można sobie obejrzeć filmik z przygotowania:)
JAKA PIANKA! wow:)
OdpowiedzUsuńtakie kawy to mogłabym litrami pić!
OdpowiedzUsuńcudowności!
ale się dzisiaj zgrałyśmy;) zrobiłam po południu taką samą:d przyjemne zwieńczenie upalnego dnia! pycha
OdpowiedzUsuń