Strony

11 lip 2012

Kawa frappe


Kawa frappe to grecka kawa,
którą przyrządza się na zimno.
Wystarczy tylko chwilka 
i już możemy się nią delektować
w gorący letni dzień:)

Składniki 
na 1 kawę:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
(najlepiej specjalnej do frappe)
2 łyżeczki cukru (można bez)
zimne mleko i woda (ja daję w stosunku 1:1)
kostki lodu
bita śmietana do ozdoby (niekoniecznie)

Do szejkera lub słoika wsypać kawę i cukier.
Zalać odrobiną zimnej wody 
(ma tylko przykryć wsypane składniki).
Energicznie potrząsać przez kilka sekund
aż powstanie obfita piana.
Do szklanki włożyć kostki lodu (ilość wg. gustu)
Wlać ubitą kawę i zalać mlekiem i wodą.
Można udekorować kleksem bitej śmietany:)

tutaj można sobie obejrzeć filmik z przygotowania:)


3 komentarze:

  1. takie kawy to mogłabym litrami pić!
    cudowności!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale się dzisiaj zgrałyśmy;) zrobiłam po południu taką samą:d przyjemne zwieńczenie upalnego dnia! pycha

    OdpowiedzUsuń