Dzisiaj zapraszam na
pyszną, gęstą zupę-krem
ze świeżych pomidorów.
Przepis ze strony foodnetwork
Składniki dla 5 osób:
3 łyżki oliwy
2 czerwone cebule (ja dałam białe)
2 marchewki
5 dużych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki świeżej bazylii
3 szklanki bulionu drobiowego
(najlepiej domowego)
sól, pieprz
3/4 szklanki śmietany kremówki
(ja nie dodałam ze względu na kalorie:)
bazylia do dekoracji
Do garnka o grubym dnie wlać oliwę.
Dodać pokrojone cebulę i marchewkę
i smażyć razem ok. 5-10 minut.
Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć ok. 1 min.
Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory,
cukier, koncentrat, bazylię i bulion.
Całość zagotować, zmniejszyć gaz i gotować
około 30-40 minut aż pomidory się rozpadną.
Dodać śmietanę i zmiksować blenderem.
Serwować z grzankami.
Oj, tak, z dużą ilością bazylii...
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje Twoja zupa:)
Moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, poza tym zupka pomidorowa zawsze się sprawdza!pycha:)
OdpowiedzUsuńDługo szukałam idealnego przepisu, dzięki tobie go znalazłam, mam pytanie, czy zamiast świeżej bazylii można dodać suszonej ?
OdpowiedzUsuńOczywiście można tylko już nie w takiej ilości jak świeżą.
UsuńWitam. Przepis jest fantastyczny, ponieważ nie mogłam dostać świeżej bazylli, użyłam przyprawy, czyli suszonej startej, ale i tak wyszło swietnie :) Dodałam również trochę pora oraz odrobinę papryczki chilii.
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze natkę pietruszki
OdpowiedzUsuń