Strony

3 lip 2013

Zupa krem z pieczonych pomidorów


Pyszna, gęsta zupa z pomidorów.Idealna na lato:)

Składniki dla 3-4 osób:
1 kg pomidorów
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
250ml bulionu warzywnego
świeża bazylia
sól, pieprz

Pomidory umyć, przepołowić i ułożyć
na blaszce do pieczenia skórką do dołu.
Cebulę i czosnek pokroić i położyć obok pomidorów.
Całość polać oliwą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
aż pomidory będą miękkie a skórka sama odchodzić.
Czas zależy od stopnia dojrzałości pomidorów-
moje były bardzo dojrzałe i piekły się ok. 40 minut.
W połowie pieczenia odwrócić pomidory skórką do góry.
Zostawić aż całkowicie ostygną.Pomidory razem z cebulą
 i czosnkiem przełożyć do garnka i dodać świeżą bazylię.
Zmiksować na krem.Dodać bulion i gotować ok. 5-10 minut.
Doprawić do smaku.Zupę można podać z grzankami.

5 komentarzy: