Strony

29 lip 2013

Granita kiwi z brzoskwinią


Co na upały? Napiszę krótko Granita.Granita to sycylijski deser mrożony.
Coś pomiędzy sorbetem i lodami.Jest bardzo prosty w zrobieniu ale
wymaga czasu i cierpliwości. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:
2 szklanki wody
1/2 kg owoców (u mnie kiwi i brzoskwinie
w stosunku 2:1)
6 łyżek cukru

Wodę z cukrem zagotować aż powstanie syrop.
Zestawić z ognia i zostawić aż będzie miała temp. pokojową.
Owoce obrać, zmiksować na puree i wymieszać z syropem.
Całość wlać do płytkiego naczynia i wstawić do zamrażalnika.
Co 1/2 godziny pojemnik wyjąć i za pomocą widelca przemieszać.
Powinna być gotowa po ok. 3-4 godzinach.Nałożyć i podawać od razu
 bo szybko topnieje(co widać na zdjęciu poniżej:)


3 komentarze: