Strony

6 lut 2014

Ciasto bananowe


Dzisiaj przepis na najszybsze ciasto 
jakie kiedykolwiek piekłam:)
Nie trzeba nawet wyciągać miksera:))
Dla wszystkich miłośników bardzo
wilgotnych ciast.

Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
50g rozpuszczonego masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
puder do posypania
można też dodać orzechy

Banany obrać ze skóry i za pomocą
widelca rozgnieść na papkę.
Dodać do nich cukier, mąkę, jajko, sodę i sól.
 Na końcu wlać przestudzone rozpuszczone
masło. Całość wymieszać łyżką.Wyłożyć do blaszki
keksówki (moja ma 12x30cm)  Piec w 
nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku 
przez około 1 godzinę. Gdy wystygnie 
posypać cukrem pudrem.

*Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu
i pieczony już kilka razy:)

10 komentarzy:

  1. Mniam, chlebek bananowy... Wieki nie jadłam... A takie to dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto rewelacyjne :) bardzo wilgotne i aromatyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bananowe ciasta :) zazwyczaj robie muffinki mocno bananowe z dodatkiem czekolady ale teraz zamierzam skorzystać z Twojego przepisu i zrobie to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam problem, ciasto mi opadło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Włożyłam je więc spowrotem drugi raz i dopiekałam dalej. Znów ładnie urosło ale po wyjęciu ponownie od razu opadło. Ma centymetr wysokości (czyli tyle ile miało gdy wlałam je do formy) i ciężko mi powiedzieć czy jest takie jak powinno bo bardzo ciemne wyszło w środku. Może to wina gazowego piekarnika? Poproszę o jakąś radę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto piekłem już kilka razy i zawsze wychodzi super. Tobie z opisu wyszedł klasyczny zakalec. Trzeba pamiętać że tego miasta nie mieszamy zbyt długo i nie mikserem.

      Usuń
    2. Zawsze mnie zastanawiało skąd w cieście robi się zakalec.
      Niedlugo będę piekła je drugi raz, zastosuję się więc do Twoich rad i może tym razem się uda :)

      Usuń
  5. Świetny przepis, pyszne ciasto, ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki cynamonu (uwielbiam korzenne zapachy i smaki) i rodzynki. Zmniejszam tez znacznie ilość cukru, bo banany same w sobie są słodkie i wystarczy 1/2 zaproponowanej ilości cukru. Oczywiście po około godzinie pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Zawsze się udaje :) Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja pieklam juz kilka razy. Super! Dodaje rowniez zmielone siemie lniane, platki owsiane, rozne orzechy( to co mam).

    OdpowiedzUsuń