Dzisiaj przepis na najszybsze ciasto
jakie kiedykolwiek piekłam:)
Nie trzeba nawet wyciągać miksera:))
Dla wszystkich miłośników bardzo
wilgotnych ciast.
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
50g rozpuszczonego masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
puder do posypania
można też dodać orzechy
Banany obrać ze skóry i za pomocą
widelca rozgnieść na papkę.
Dodać do nich cukier, mąkę, jajko, sodę i sól.
Na końcu wlać przestudzone rozpuszczone
masło. Całość wymieszać łyżką.Wyłożyć do blaszki
keksówki (moja ma 12x30cm) Piec w
nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku
przez około 1 godzinę. Gdy wystygnie
posypać cukrem pudrem.
*Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu
i pieczony już kilka razy:)
Wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńMniam, chlebek bananowy... Wieki nie jadłam... A takie to dobre :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne :) bardzo wilgotne i aromatyczne
OdpowiedzUsuńuwielbiam bananowe ciasta :) zazwyczaj robie muffinki mocno bananowe z dodatkiem czekolady ale teraz zamierzam skorzystać z Twojego przepisu i zrobie to ciacho :)
OdpowiedzUsuńA ja mam problem, ciasto mi opadło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Włożyłam je więc spowrotem drugi raz i dopiekałam dalej. Znów ładnie urosło ale po wyjęciu ponownie od razu opadło. Ma centymetr wysokości (czyli tyle ile miało gdy wlałam je do formy) i ciężko mi powiedzieć czy jest takie jak powinno bo bardzo ciemne wyszło w środku. Może to wina gazowego piekarnika? Poproszę o jakąś radę.
OdpowiedzUsuńCiasto piekłem już kilka razy i zawsze wychodzi super. Tobie z opisu wyszedł klasyczny zakalec. Trzeba pamiętać że tego miasta nie mieszamy zbyt długo i nie mikserem.
UsuńZawsze mnie zastanawiało skąd w cieście robi się zakalec.
UsuńNiedlugo będę piekła je drugi raz, zastosuję się więc do Twoich rad i może tym razem się uda :)
Świetny przepis, pyszne ciasto, ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki cynamonu (uwielbiam korzenne zapachy i smaki) i rodzynki. Zmniejszam tez znacznie ilość cukru, bo banany same w sobie są słodkie i wystarczy 1/2 zaproponowanej ilości cukru. Oczywiście po około godzinie pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Zawsze się udaje :) Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuńja pieklam juz kilka razy. Super! Dodaje rowniez zmielone siemie lniane, platki owsiane, rozne orzechy( to co mam).
OdpowiedzUsuń