Od bardzo dawna miałam chrapkę na to danie.
Byłam bardzo ciekawa jego smaku.
Wczoraj udało mi się ją w końcu zrobić i
przyznam, że nawet mojemu wybrednemu
dziecku bardzo smakował ten kurczak
w pysznym kremowym sosie curry:)
Składniki dla 3-4 osób:
500g piersi z kurczaka
500g piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 zielone papryczki chilli (u mnie bez)
1-2 łyżeczki startego imbiru
2-3 łyżeczki łagodnej pasty curry
1 puszka pomidorów (400g)
1 puszka mleka kokosowego (400g)
świeża kolendra
2 łyżki oleju roślinnego
Do głębokiego rondla lub na patelnię wlać
olej. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka
i chwilkę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, papryczki chilli oraz posiekany czosnek i imbir.
Smażyć aż kurczak zacznie robić się brązowy.
Wtedy dodać pastę curry i smażyć jeszcze
przez ok. 1 minutę. Dodać pomiodry
i mleczko kokosowe. Gotować na niewielkim
ogniu ok. 45 minut aż sos zrobi się gęsty.
Podawać z ryżem basmati posypane
świeżą kolendrą.
*Przepis pochodzi ze strony tate.com.au
Wygląda pięknie :) Bardzo lubię to danie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego.
OdpowiedzUsuńIlka, kombinuj coś zamiast kolendry, bo nie cierpię tego zioła;)
OdpowiedzUsuńMoże np. natka z pietruszki?
Kasia
Jak najbardziej można zastąpić natką pietruszki:)
Usuńale kolorek! boski az mi zaburczało!
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńczy zamiast pastu curry można dodać zwykłęgo curry w proszku z torebki?
Jak najbardziej można.
Usuń