Strony

4 lut 2014

Makaron z ciecierzycą w pomiodrach


Dzisiaj zapraszam na błyskawiczny obiad.
Obiad co prawda bez mięsa ale za to
z dodatkiem ciecierzycy, która w
 swoim składzie także ma żelazo.

Składniki dla 3-4 osób:
150g makaronu penne
1 puszka pomidorów (400g)
1 puszka ciecierzycy (400g)
1 mała cebula lub 1/2 większej
2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
sól, pieprz
1 łyżeczka masła

Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
 i czosnek. Dodać pomidory z zalewą, przykryć i 
dusić 5-10 minut. Dodać odsączoną i opłukana
ciecierzycę oraz przyprawić do smaku.
Przykryć i dusić ok. 5-10 minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente
(zachować trochę wody z gotowania).
Do sosu dodać troszkę wody z gotowania
się makaronu żeby go troszkę rozrzedzić. 
Wrzucić makaron do sosu i masło. Wymieszać.
Całość podawać z posypanym startym serem 
i natką pietruszki lub kolendrą.


*Przepis pochodzi z programu DDTVN
(troszkę zmodyfikowałam).

1 komentarz:

  1. Coś dla mnie - makaronowo, szybko, bezmięsnie, ale pożywnie i białkowo, no i pysznie!

    OdpowiedzUsuń