Dzisiaj zapraszam na błyskawiczny obiad.
Obiad co prawda bez mięsa ale za to
z dodatkiem ciecierzycy, która w
swoim składzie także ma żelazo.
Składniki dla 3-4 osób:
150g makaronu penne
1 puszka pomidorów (400g)
1 puszka ciecierzycy (400g)
1 mała cebula lub 1/2 większej
2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
sól, pieprz
1 łyżeczka masła
Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
i czosnek. Dodać pomidory z zalewą, przykryć i
dusić 5-10 minut. Dodać odsączoną i opłukana
ciecierzycę oraz przyprawić do smaku.
Przykryć i dusić ok. 5-10 minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente
(zachować trochę wody z gotowania).
Do sosu dodać troszkę wody z gotowania
się makaronu żeby go troszkę rozrzedzić.
Wrzucić makaron do sosu i masło. Wymieszać.
Całość podawać z posypanym startym serem
i natką pietruszki lub kolendrą.
*Przepis pochodzi z programu DDTVN
(troszkę zmodyfikowałam).
Coś dla mnie - makaronowo, szybko, bezmięsnie, ale pożywnie i białkowo, no i pysznie!
OdpowiedzUsuń