Strony

15 lut 2014

Zapiekanka makaronowa z tunczykiem i groszkiem



Bardzo dawno nie gościła na blogu zapiekanka.
Dlatego pora to nadrobić i zaprosić wszystkich
chętnych na pyszną zapiekankę z dodatkiem
tuńczyka i groszku czyli wersja bez mięsa.

Składniki dla ok. 5-6 osób:
30 dag makaronu rurki
350 g tuńczyka w sosie własnym
20dag  żółtego sera
20 dag mrożonego groszku
3-4 łyżki bułki tartej

Składniki na sos:
50 g masła
2  łyżki mąki
2 szklanki mleka

Makron ugotować al dente. Odcedzić.
W garnuszku rozpuścić masło.
Dodać mąkę i chwilkę smażyć ale nie
dopuścić do zarumienienia. Dodawać
po trochu mleko ciągle mieszając, żeby
nie powstały grudki. Doprawić do smaku
solą i pieprzem. Wrzucić 1/2 startego na
tarce żółtego sera. Mieszać aż ser się
rozpuści. Do makaronu dodać sos,
odsączonego tuńczyka i groszek.
Całość wymieszać i przełożyć do naczynia
żaroodpornego. Wierzch posypać resztą sera
i bułką tartą. Zapiekankę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20 minut.

3 komentarze: