Bardzo dawno nie gościła na blogu zapiekanka.
Dlatego pora to nadrobić i zaprosić wszystkich
chętnych na pyszną zapiekankę z dodatkiem
tuńczyka i groszku czyli wersja bez mięsa.
Składniki dla ok. 5-6 osób:
30 dag makaronu rurki
350 g tuńczyka w sosie własnym
20dag żółtego sera
20 dag mrożonego groszku
3-4 łyżki bułki tartej
Składniki na sos:
50 g masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
Makron ugotować al dente. Odcedzić.
W garnuszku rozpuścić masło.
Dodać mąkę i chwilkę smażyć ale nie
dopuścić do zarumienienia. Dodawać
po trochu mleko ciągle mieszając, żeby
nie powstały grudki. Doprawić do smaku
solą i pieprzem. Wrzucić 1/2 startego na
tarce żółtego sera. Mieszać aż ser się
rozpuści. Do makaronu dodać sos,
odsączonego tuńczyka i groszek.
Całość wymieszać i przełożyć do naczynia
żaroodpornego. Wierzch posypać resztą sera
i bułką tartą. Zapiekankę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20 minut.
Zapiekanki są zawsze dobre :)
OdpowiedzUsuńzgadzam sie!
Usuńwyglada kuszaco!:)
OdpowiedzUsuń