Strony

2 lis 2014

Owsiane pancakes


Jestem fanką wszystkiego co owsiane.
Bardzo też lubię naleśniki więc czemu by
tego nie połączyć. Wyszły bardzo śniadaniowe
naleśniki. Najlepsze z syropem klonowym
lub miodem. Owoce też mile widziane:)

Składniki na 4 sztuki:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
(można też użyć mąki owsianej)
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru brązowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta cynamonu
1 duże jajo
1 szklanka maślanki naturalnej
2 łyżki rozpuszczonego masła

W misce zmieszać, mąkę, płatki owsiane, cukier,
sodę, proszek i cynamon. W drugiej zmieszać jajko,
maślankę i masło. Dodać płynne składniki do
suchych i wymieszać. Na małą patelnię wlać
troszkę oleju.  Na nagrzany tłuszcz wykładać
 po ok. 2-2,5 łyżki ciasta. Smażyć z obu
stron na złoty kolor. Podawać polane syropem
klonowym lub miodem.


4 komentarze:

  1. o, tak z płatków różne cuda można wyczarować :) idealne placuszki na śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne panecakes :D I całkiem zdrowo bym powiedziała ;) A jak już jesteśmy przy kuchni amerykańskiej to masz może przy okazji jakiś fajny przepis na t-bone steak? Mój chłopak uwielbia go, ale sama nie wiem za bardzo jak go przyrządzić. A źle zrobiony stek smakuje jak kapeć :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jestem fanką steków i w tym temacie nie mogę pomóc:)

      Usuń