Strony

29 paź 2014

Makaron z pesto, cukinią i grzybami


Bardzo szybki obiad dla wegetarian lub
osób, które chcą trochę odpocząć
od mięsnych obiadów.

Składniki dla 3-4 osób:
250-300g makaronu tagliatelle
250g pieczarek (najlepiej małych)
2 malutkie cukinie 
ok.170g różyczek brokuła
sól, pieprz
2-3 łyżki pesto bazyliowego
troszkę parmezanu do posypania-
opcjonalnie

Brokuły ugotować w osolonej wodzie
z dodatkiem cukru na półtwardo. Odcedzić.
Na patelnię wlać troszkę oleju. 
Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki
i  smażyć aż zmiękną. Dodać pokrojone
na plasterki cukinie i smażyć aż cukinia 
zmięknie ale będzie jeszcze chrupiąca.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić
i wymieszać z pesto. Dodać makaron
na patelnię razem z brokułem.
Całość przemieszać i doprawić.
Podawać posypane parmezanem.

2 komentarze:

  1. lekki, pyszny, nic dodać, nic ująć tylko jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! W sezonie, często robię makaron z cukinią i czosnkiem :) Uwielbiam takie lekkie dania :)

    OdpowiedzUsuń