Strony

27 paź 2014

Kurczak z porem i suszonymi pomidorami


Książkę Pascala i Okrasy mam już dość długo
ale to mój pierwszy przepis, który z niej
wypróbowałam. Danie bardzo przypadło
nam do gustu chociaż nie każdy u mnie
w domu lubi pory:) Przepis w nieco
zmienionej formie bo po mojemu:))

Składniki:
2-3 udka z kurczaka
1 cebula
100 g suszonych pomidorów
150g porów
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu drobiowego lub jasnego piwa
1 łyżka masła
40 ml oleju
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól ,pieprz

Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przeciąć na pół. Mięso doprawić solą i pieprzem.
Na patelnię wlać olej i dodać masło.
Na rozgrzanym tłuszczu smażyć kurczaka
aż się zarumieni. Zdjęć z patelni z której
odlać nadmiar tłuszczu. Na patelnię włożyć 
resztę masła, czosnek roztarty z solą i pokrojona
w piórka cebulę. Chwilkę smażyć i dodać 
pokrojonego w półplasterki pora.
Całość poddusić przez ok. 2 minuty na małym 
ogniu. Dodać pokrojone suszone pomidory
oraz suszoną bazylię. Wlać bulion (lub piwo).
Dusić pod przykryciem około 45-60 minut.
Można też mięso przełożyć do naczynia
żaroodpornego zalać bulionem i piec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni. Czas ten sam co
w przypadku gotowania.


4 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam wg.własnego pomysłu,nieco inaczej niż Ty proponujesz,było smacznie.Teraz pora na spróbowanie Twojej propozycji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, ten sosik mi mega apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko co jest z suszonymi pomidorami musi być dobre ;) super pomysł na wykorzystanie pora, zdecydowanie za rzadko go używam!

    OdpowiedzUsuń