To nie jest moje pierwsze ciasto
drożdżowe z dodatkiem ziemniaków.
Ale jest to pierwsze tego typu ciasto,
które robię na słodko. I na słodko
i na wytrawnie smakuje tak
samo czyli super:)
i na wytrawnie smakuje tak
samo czyli super:)
Składniki na ok. 25-30 sztuk:
20g świeżych drożdży
200 ml mleka letniego
100g cukru + 1 łyżka
300g ziemniaków
500g mąki pszennej
50 g masła
1 jajko+1 do posmarowania wierzchu
powidła śliwkowe, marmolada -ok. 250g
cukier puder do posypania
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.
Mąkę przesiać. W mleku rozpuścić drożdże.
Dodać 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki.
Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięci.
Do miski z resztą przesianej mąki dodać
wyrośnięty rozczyn, resztę cukru, ziemniaki
oraz rozpuszczone letnie masło.Zagnieść ciasto.
Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość. Gdy tak się stanie
ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę
i rozwałkować na kształt koła.
Wycinać trójkąty, nakładać marmoladę i
zwijać w rogaliki. Odstawić je do wyrośnięcia
na ok. 15 minut. Posmarować jajkiem i piec
w 180 stopniach na złoty kolor (ok. 15 minut).
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem
Super, bardzo mi się podobają. Nie omieszkam skorzystać z Twojego przepisu. Świetne :)
OdpowiedzUsuńIdealne rogaliki! Z ziemniakami drożdżowego jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuń