Strony

16 paź 2014

Zapiekanka włoska


Obiecywałam Wam jakiś czas temu kolejną
prostą zapiekankę. To właśnie ona:)
Dodatkowo wykorzystałam w niej
mrożone warzywa co jeszcze bardziej
skróciło czas oczekiwania.

Składniki:
250g makaronu (rurki, świderki-wg uznania)
włoska mieszanka warzyw mrożonych -450g
1 puszka pomidorów (400g)
1 mozzarella (125g)
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz
oregano, bazylia

Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju.
Wrzucić mrożone warzywa i smażyć je
około 8 minut. Dodać pomidory z puszki
oraz 1/2 szklanki bulionu warzywnego.
Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić
jeszcze przez ok. 10 minut. Dno naczynia
żaroodpornego wysmarować olejem.
Wrzucić makaron oraz warzywa z patelni.
Wymieszać. Posypać bazylia i oregano.
Wierzch posypać startą mozzarellą.
Zapiekać ok. 10 minut w 190 stopniach.

4 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że szybko. idealne jak człowiek głodny i zły wraca z uczelni/pracy ;)

    OdpowiedzUsuń