Dla mnie nie ma lepszego śniadania niż
mleko lub jogurt z granolą. Tym razem
postanowiłam zrobić granolę dyniową.
Taką jesienną:)
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych (np. górskie)
1/2 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki orzechów
W misce zmieszać puree z dyni i przyprawy -
cynamon, gałkę i imbir. Dodać cukier, syrop
klonowy i ekstrakt z wanilii Dokładnie wymieszać.
Dodać płatki owsiane i orzechy. Całość wymieszać.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez 15- 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Wyjąć z piekarnika i wymieszać z żurawiną i rodzynkami.
Dokładnie wystudzić zanim zamkniemy w słoiku.
Super pomysł :) musi być bardzo aromatyczna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam domową granolę!
OdpowiedzUsuńo, ja też dzisiaj domową granolę wcinałam :D
OdpowiedzUsuńo tak! dyniowa najlepsza!
OdpowiedzUsuń