Strony

9 paź 2014

Jabłka w kruszonce


Jedno z najszybszych ciast jakie
kiedykolwiek piekłam.
Robi się bardzo szybko ale 
uwaga bo też bardzo szybko znika:)

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125g masła
3 średnie jabłka (najlepiej kwaśne)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę.
W misce zmieszać mąkę, cukier, proszek 
do pieczenia, jajko oraz rozpuszczone masło.
Przez chwilkę miksować aż powstanie kruszonka.
Dodać jabłka i obtoczyć je w powstałej kruszonce.
Całość przełożyć do blaszki o wymiarach
24x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 35 minut. Gdy ostygnie można posypać pudrem.


5 komentarzy:

  1. wyglada smacznie;) napewno takie zrobie;) tylko dam wszystkiego razy 2 zeby bylo nieco wyzsze;)) uwielbiam tego bloga;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda wspaniale! *.*
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, właśnie pochłaniam drugi kawałek (jeszcze gorący). Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Właśnie czegoś takiego szukałam - kruszonki pod dostatkiem ;) Zastanawiam się czy następnym razem wbić dodatkowe jajko żeby się trochę bardziej związało.. Jak myślisz? Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam. Agata

    OdpowiedzUsuń