Strony

15 paź 2014

Zupa jarzynowa z tortellini (wegetariańska)


Bardzo prosta zupa, która nie zajmie Wam 
zbyt wiele czasu. Dzięki tortellini bardzo
sycąca i baaardzo pyszna:))

Składniki dla 4 osób:
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
biała część pora
kawałeczek selera
1 puszka pomidorów (400g)
2-3 ząbki czosnku
250 g tortellini z serem
1 L bulionu warzywnego
natka pietruszki
starty parmezan do posypania (opcjonalnie)
sól, pieprz

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce
o grubych oczkach. Pora pokroić w półkrążki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Wrzucić warzywa i smażyć aż zmiękną.
Dodać posiekany czosnek i smażyć
jeszcze ok. 2 minuty. Następnie wlać
bulion warzywny i przetarte przez sitko
pomidory z puszki. Dodać sól i pieprz
(jeśli potrzeba). Całość doprowadzić do
wrzenia. Dodać tortellini, zmniejszyć gaz
i gotować około 10-13 minut aż 
kluski będą miękkie. Zupę najlepiej 
podawać od razu posypaną natką
pietruszki i jeśli lubicie startym parmezanem.



5 komentarzy:

  1. Robię dzisiaj ale w wersji z tortelini mięsnym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowa zupka! :) Ja z tortellini robię tylko sałatkę, ale jak widać- te małe pierożki i w zupie sprawdzają się wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie sie prezentuje :) przyznam że nigdy nie używałam w kuchni tortellini ale to chyba był błąd :)

    OdpowiedzUsuń