Kolejny przepis na cukinię do słoika.Tym razem cukinia, która w
smaku ma przypominać ananasa.Myślicie, że to niemożliwe?
A jednak.Można ją stosować zamiast ananasa do sałatki o
czym przekonamsię w zimie jak będę ją degustować:)
smaku ma przypominać ananasa.Myślicie, że to niemożliwe?
A jednak.Można ją stosować zamiast ananasa do sałatki o
czym przekonamsię w zimie jak będę ją degustować:)
Składniki na ok.12 słoików:
3 kg obranej cukinii
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
3-4 gozdziki
3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Cukinię obrać,wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę.
Zagotować 1,5 L wody razem z kwaskiem cytrynowym.
Zostawić aż ostygnie a następnie zalać nim cukinię.
Przycisnąć talerzem i zostawić na dobę w chłodnym miejscu.
Następnego dnia cukinię odsączyć na sicie z zalewy.
Do zalewy dodać cukry i gozdziki. Całość zagotować.
Wrzucić do gotującej się zalewy cukinię i gotować 7 minut.
Nakładać w wyparzone słoiki.Pasteryzować około 15 minut.
* Przepis pochodzi z Wielkiego żarciai jest autorstwa niolki19
Naprawdę warto zrobić. Polecam. I nie wymaga wiele pracy:)
OdpowiedzUsuńwarto polować na aromat ananasowy - raz na 2-3 lata udaje się :)
OdpowiedzUsuń