Strony

15 wrz 2013

Karkówka pieczona w sosie pomiodrowym


Muszę się przyznać, że karkówkę robiłam
dwa razy w ciągu tygodnia tak bardzo nam 
smakowała a szczególnie mojemu ślubnemu:)

Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
1-2 cebule

Składniki na sos:
1 szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz
słodka mielona papryka
1/2 opakowania małego koncentratu
2 ząbki posiekanego czosnku

Mięso pokroić w ok. 1 cm plastry. Usmażyć na oleju na
 złoty kolor. Składniki na sos zagotować.W naczyniu żaroodpornym
 ułożyć karkówkę. Na każdej ułożyć plasterki cebuli.Zalać sosem,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec
 ok. 40 minut aż mięso będzie miękkie.

*przepis pochodzi z książki pt. "Gotujemy 
z Siostrami - Leonillą,Miriam i Teresą"

5 komentarzy:

  1. Pyszne mięsko, i ile cebuli, tak lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślubny wie co dobre :) Karkówka w tym wydaniu prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślisz że dobre będzie ze schabem? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobione!! i powiem że MNIAM! Ehh dzięki że jesteś! aż miło!! :)

    OdpowiedzUsuń