Ciocia od której dostałam w tym roku ten ogrom cukinii
wspomniała coś o dżemie z cukinii. Pierwsze słyszę-
wspomniała coś o dżemie z cukinii. Pierwsze słyszę-
pomyślałam ale odszukałam przepis w internecie i zrobiłam.
Składniki na ok. 7 słoików:
2,5 kg cukinii
1/2 kg cukru
2 galaretki pomarańczowe (można też
użyć galaretek cytrynowych)
2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 olejku pomarańczowego
(lub odpowiednio cytrynowego)
Cukinię obrać i wydrążyć nasiona.Połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach
a drugą połowę pokroić w kostkę.Włożyć do garnka i gotować aż zgęstnieje.
Pod koniec gdy będzie już gęsty i jednolity wsypać cukier,
kwasek cytrynowy i galaretki.Dodać też olejek.
kwasek cytrynowy i galaretki.Dodać też olejek.
Gotować jeszcze 30 minut.Nakładać do wyparzonych słoików,
szybko zakręcać i stawiać do góry nogami.Zostawić tak aż wystygnie.
*przepis Agulek 74 pochodzi z Wielkiego Żarcia.
też taki robię, bardzo lubię taki dżem:)
OdpowiedzUsuńTakiego wykorzystania cukinii jeszcze nie znałam, ale uwielbiam to warzywo i chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńDziś robię :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka dni temu i jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńdo czego można wykorzystać ten dżem z cukinii?
OdpowiedzUsuńTraktuje się go jak każdy inny dżem.
Usuń