Strony

11 wrz 2013

Bakłażany nadziewany mięsem i pomidorami


Dzisiaj coś dla fanów bakłażana i mięsa mielonego czyli
bakłażany nadziewane.Nam smakowały. Bardzo:)

Składniki dla 2 osób:
2 bakłażany
40dag mięsa wieprzowego
1 mała cebula
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 jajko
1-2 pomidory
sól, pieprz
natka pietruszki

Bakłażana przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ.
Następnie posolić i odstawić na ok. 1/2 godziny.
Gdy puszczą sok opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mięso zmielić razem z cebulą.Dodać ryż, jajko oraz sól i pieprz.
Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu.
Wszystko dokładnie wymieszać i  nałożyć do bakłażanów.
Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory.
Bakłażany włożyć do naczynia żaroodpornego,
podlać olejem i wodą (niewielka ilość).
Piec w 180 stopniach około 40 minut.

6 komentarzy:

  1. gościły u mnie ostatnio ale z warzywnym farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku mam straszna baklazanowa faze - moglabym jesc na okraglo, w dowolnej postaci. W takiej zjadlabym bardzo chetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie, u mnie bardzo często nadziewany bakłażan na zmianę z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podobnie robiłam w sobotę. Tylko miąższ bakłażana pokrojony w kostkę (oczywiście wcześniej posolony i odcedzony) dodałam do mięsa, które wcześniej lekko podsmażyłam

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kolorowe dania. w bakłażanie zakochałam się tego lata, ale jeszcze tak nie nadziewałam.

    OdpowiedzUsuń