Strony

13 wrz 2013

Paprykarz do słoików


Paprykarz chociaż bez papryki. Za to z dodatkiem ryżu
 i pomidorów.Najpierw należy zapakować w słoiki
 a w zimie dodać rybę i zajadać z pieczywem.

Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1 szklanka surowego ryżu
1/4 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka lub ostra)

Pomidory sparzyć i obrać ze skory.
Pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć
na tarce o grubych oczkach.Wszystko włożyć do
garnka i gotować 1,5 godziny.Dodać ocet, ryż i gotować
jeszcze 20-30 minut.Przyprawić do smaku i gorące nakładać do 
wyparzonych słoików a następnie pasteryzować.

*przepis pochodzi z książki 
"124 nowe przepisy siostry Leonilli"

** z podanej porcji wychodzi ok.10-12 słoików.

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, a że lubię paprykarz, to może namówię Mamę na kilka słoiczków na zimę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój przyjaciel, Słoik :) jak dobrze, że można jakoś zamknąć smak lata na zimę

    OdpowiedzUsuń
  3. ugotowałam taki paprykarz,cudo! ale trzeba dac o połowe mniej octu,dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń