Paprykarz chociaż bez papryki. Za to z dodatkiem ryżu
i pomidorów.Najpierw należy zapakować w słoiki
a w zimie dodać rybę i zajadać z pieczywem.
i pomidorów.Najpierw należy zapakować w słoiki
a w zimie dodać rybę i zajadać z pieczywem.
Składniki:
3 kg pomidorów
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1 szklanka surowego ryżu
1/4 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka lub ostra)
Pomidory sparzyć i obrać ze skory.
Pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć
na tarce o grubych oczkach.Wszystko włożyć do
garnka i gotować 1,5 godziny.Dodać ocet, ryż i gotować
jeszcze 20-30 minut.Przyprawić do smaku i gorące nakładać do
garnka i gotować 1,5 godziny.Dodać ocet, ryż i gotować
jeszcze 20-30 minut.Przyprawić do smaku i gorące nakładać do
wyparzonych słoików a następnie pasteryzować.
*przepis pochodzi z książki
"124 nowe przepisy siostry Leonilli"
** z podanej porcji wychodzi ok.10-12 słoików.
Świetny pomysł, a że lubię paprykarz, to może namówię Mamę na kilka słoiczków na zimę :-)
OdpowiedzUsuńMój przyjaciel, Słoik :) jak dobrze, że można jakoś zamknąć smak lata na zimę
OdpowiedzUsuńugotowałam taki paprykarz,cudo! ale trzeba dac o połowe mniej octu,dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńMężowi się spodoba :)
OdpowiedzUsuń