Macie już dość przetworów?Ja jeszcze nie ale już pomału
kończę. Dzisiaj leczo do słoików.Wspomnienie
lata w czasie zimy-bezcenne:))))
lata w czasie zimy-bezcenne:))))
Składniki:
1,5 kg cukinii
7 papryk (różne kolory)
1,5 kg pomidorów
5 średnich cebul
ok. 6 ząbków czosnku
papryka słodka w proszku
W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i zeszklić.Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię
(jeśli młoda nie obierać jeśli duża i wyrośnięta to tak).
cebulę i zeszklić.Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię
(jeśli młoda nie obierać jeśli duża i wyrośnięta to tak).
Gotować często mieszając aż cukinia trochę zmięknie.
Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz sól i pieprz.
Gotować przez chwilę. Następnie dodać obrane
i pokrojone pomidory.Gotować aż całość zmięknie.
i pokrojone pomidory.Gotować aż całość zmięknie.
Pod koniec dodać posiekany czosnek
oraz paprykę w proszku. Gorące leczo nakładać
do wyparzonych słoikówi stawiać do góry dnem
aż słoiki ostygną. Dla pewności można jeszcze pasteryzować.
do wyparzonych słoikówi stawiać do góry dnem
aż słoiki ostygną. Dla pewności można jeszcze pasteryzować.
*przepis na podstawie przepisu
z bloga "Kuchnia wegetariańska."
**z podanej porcji wyszło mi
8 dużych (ok. 500ml) słoików.
Ja też przygotowuję się na zimę. Smażę śliwki na powidła ! Nie ma to jak swoje przetwory! Jaka to radocha sięgnąć po nie zimą :) Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńA powidła jeszcze przede mną:)
Usuń