Tym razem chcę Wam zaproponować super sałatkę warzywną
do słoika.W zimnie do obiadu jak znalazł:) A i do
hot-doga czy hamburgera się nadaje.
do słoika.W zimnie do obiadu jak znalazł:) A i do
hot-doga czy hamburgera się nadaje.
Składniki:
3kg cukinii (bez środków czyli pestek)
1/2 kg marchewki
1/2 kg cebuli
1 kg kolorowej papryki
4+2 łyżki soli (jak ktoś woli można dać mniej)
1 łyżka oleju na każdy słoik
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 łyżeczki białej gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego chilli
po 1 listku laurowym na każdy słoik
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środki z pestkami i zetrzeć na tarce
o dużych oczkach.Osolić 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.
o dużych oczkach.Osolić 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.
Cebulę pokroić w piórka, zasypać 2 łyżkami soli i także odstawić
na 2-3 godziny,Po tym czasie warzywa odsączyć i połączyć razem.
na 2-3 godziny,Po tym czasie warzywa odsączyć i połączyć razem.
Dodać startą na tarce marchewkę i pokrojoną paprykę.
Z podanych składników zagotować w garnku zalewę.
Gdy cukier się rozpuści dodać przyprawy. Gorącą zalewą zalać
warzywa i odstawić na 3 godziny. Następnie wkładać sałatkę do
wcześniej wyparzonych słoików razem z zalewą. Do każdego słoika wkładać
po listku laurowym i nalewać po 1 łyżce oleju.Pasteryzować 20-30 minut.
warzywa i odstawić na 3 godziny. Następnie wkładać sałatkę do
wcześniej wyparzonych słoików razem z zalewą. Do każdego słoika wkładać
po listku laurowym i nalewać po 1 łyżce oleju.Pasteryzować 20-30 minut.
Przepis pochodzi z bloga
Wygląda znakomicie :) A cukinie się obiera ze skórki?
OdpowiedzUsuńCukinii nie obieramy.
Usuńw tej chwili robie twoja salatke ale mam problem z zalewa czy tam jest tylko 1 szklanka octu? bez wody?rosze o szybka odpowiedz
OdpowiedzUsuńJuż pewnie po czasie ale odpowiem. Jest potrzebna tylko 1 szklanka octu.
Usuń